27 Temmuz Baş Boyun Kanseri Günü

27 Temmuz Baş Boyun Kanseri Günü

27 Temmuz Baş Boyun Kanseri Günü
27 Temmuz Baş Boyun Kanseri Günü

Amerikan Baş Boyun Derneği’nin, Temmuz 2014’te New York’ ta gerçekleştirdiği, Baş Boyun Cerrahisi ve Onkoloji alanındaki en büyük konferans olma özelliğini taşıyan “Uluslararası Baş ve Boyun Onkoloji Dernekleri Federasyonu (IFHNOS) 5.Dünya Kongresi”nde  27 Temmuz Baş Boyun Kanserleri Günü olarak ilan edildi. Dünyaca ünlü Baş Boyun Kanser cerrahisi uzmanı Dr. Jatin Shah‘ın başkanlığını yaptığı kongrenin açılış konuşmasını ise dil kökü kanseri tanısı konulan ve kemoradyoterapi ile tedavi edilen ünlü aktör Micheal Douglas gerçekleştirmişti. 2014 yılından beri de her yıl Temmuz ayının 27’si “Dünya Baş Boyun Kanseri Günü” olarak kabul edilmektedir. 2014 yılındaki bu kongrede de ülkemizi temsil etme şansına sahip olmuştum.

 

Sigara ve alkolsüz yaşam, hijyenik bir ağız kanserden korur

Baş boyun kanserlerinin en sık nedenlerinin sigara ve alkol kullanımı ve HPV’dir. Kanserden korunmada dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz: “Sigara ve alkol kullanımından vazgeçilmesi, kanserden korunmada ve bu tür kanserlerin yarı yarıya ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

Bunun yanında ağız içi hijyen de çok önemlidir. Dişlerin sık sık fırçalanması, ağız temizleme suları kullanılması, yılda bir kez düzenli diş kontrolü ve ağız içinde tahrişe sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılması bu kanserlerden korunmada alınacak önlemlerdir.” HPV aşısının kadın genital kanserleri üzerindeki koruyucu etkisini baş boyun kanserlerinde de gösterebileceği tahmin edilse de baş boyun kanserleri üzerindeki koruyucu etkisini gösteren bir çalışma henüz bulunmamaktadır.

 

Bu şikayetler varsa doktora danışın

“Baş boyun kanserleri, kanser tarama programları arasında bulunmamakla birlikte erken evrede belirti vermesi ve gözle görülebilir, elle dokunabilir yüzeysel bir alanda oluşması nedeniyle düzenli kontrollerle belirlenebilir. Kişinin vücudunda özellikle boyun bölgesindeki şişliklere karşı dikkatli olması gerekmektedir. Boyundaki bezeler enfeksiyonlara bağlı olarak da oluşabildiği için hemen bir kanser varlığını düşündürmese de dikkatli olunmalıdır. Bunun yanında uzun süredir devam eden boğaz hassasiyeti, inatçı ses kısıklığı, nefes almada veya yutmada güçlük veya ağrı, kilo kaybı, ağız içinde veya boyunda ele gelen kitle,şişlik, işitme sorunları, kulak ve burun tıkanıklıkları baş boyun kanserlerini düşündüren belirtilerdir.

http://www.ifhnos.net/whncd/index.aspx

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Size nasıl yardımcı olabilirim ?