Editör SeçimiRadyocerrahi

Radyocerrahi

Radyocerrahi

Radyocerrahi Bugün çok geniş yelpazede (beyindeki arteriovenöz malformasyonlarda veya trigeminal nevralji denilen iyi huylu hastalıklardan beyin metastazlarına veya glial tümörlere kadar birçok hastalıkta) radyo cerrahi uyguluyoruz. Cerrahinin ulaşamadığı derinlikteki vakalarda veya (ek sorunlar sebebiyle) ameliyat edilemeyen hastalarda başlayan radyocerrahi uygulamaları, teknolojik gelişmeler sayesinde birçok alanda uygulanabilir.

Radyocerrahi
Radyocerrahi

Solunum senkronizasyonu yaparak tedaviyi uygulayan cihazların kullanılması ile özellikle akciğer ve karın içindeki küçük tümörlerin tedavisinde, giderek mucizeler yaratmaya ve cerrahiye alternatif bir yöntem olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. “Radyocerrahi” kimseyi korkutmasın; tabii ki de bu, kesici veya delici bir işlem değil. Çok yüksek dozlar bir anda verildiği ve ablasyon (yok etme, ortadan kaldırma) yapıldığı için radyo-cerrahi diyoruz. Klasik radyoterapide olduğu gibi hasta, herhangi bir ağrı ya da acı duymuyor.

Hastanın stabil yatması ve biraz daha uzun seanslara sabır göstermesi yeterli. Teknolojideki gelişmelere paralel olarak radyocerrahi, giderek daha fazla uygulanıyor. Gamaknife ve beyin tümörleri hastalıkları ile başlayan radyocerrahi tedavisi, diğer cihazlarla vücudun her yerine uygulanabiliyor. Bu yoğun uygulamaların elbette sebepleri var; kanser tedavilerinin artan başarısı ile hasta yaşamının uzaması ve bu uzun sürecin de daha çok metastaz geliştirmesi sebebiyle daha çok hastaya lokal tedavi uygulama gerekliliğini sayabiliriz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Anladığım kadarıyla radyoterapi ve radyocerrahi farklı şeyler. Ben aynı olduğunu zannediyordum, demek ki yanlış biliyormuşum. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Biraz daha uzun yazsaydınız yazılarınızı okumayı seviyorum.

  2. Radyocerrahi ile ilgili oldukça açıklayıcı bir içerik olmuş; teşekkürü bir borç bilirim efenim. 🙂 🙂 Bunu bir projem için kullanacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu