Mezotelyoma Kanseri Nedir?

Kötü huylu kanser türleri arasında yer alan mezotelyoma; akciğer, kalp ve abdomen (karın) alanındaki organları saran zarda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Halk arasında akciğer zarı kanseri olarak bilinen mezotelyoma genelde asbest ismi verilen bir maddeye maruz kalan bireylerde daha sık olarak ortaya çıkmaktadır.

Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) Nedir?

Asbest bir mineral olup lifli bir yapıya sahiptir. Solunma sonrası akciğer zarına tutunarak kanserojen niteliğinde olması sebebiyle de mezotelyomaya neden olmaktadır. Global anlamda nadir karşılaşılan mezotelyoma ülkemizde küresel oranlara göre daha sık görülmektedir.

Mezotelyoma Belirtileri Nelerdir?

Mezotelyoma üstünden belirli bir süre geçtikten sonra belirtiler arasında akciğer zarında su birikimi ve ödem olarak yer almaktadır. Ortaya çıkan su birikmesi ve ödem ilerleyen süreçte sırtta, göğüste ve yan bölgelerde ağrılara sebebiyet verebilir. İlk aşamada soluk alıp verirken batma şeklinde bir ağrı gözlenebilir. Fakat bu his giderek artar ve süreklilikte bulunan bir duruma dönüşür. Ağrı ile beraber bazı vakalarda nefes darlığı ve öksürük de görülebilir.

Mezotelyoma Kimlerde Görülür?

Akciğer zarı kanserine yani mezotelyomaya yakalanmanın oluşturduğu risk toplum için geçerlidir. Bununla beraber bazı meslekler bu hastalığı kapmaya daha yatkın bir durum gösterir. Bu meslek gruplarından bazıları aşağıda madde halinde sunulmuştur.

  • Otomobillerin fren balatasını üreten kişilerde veya balata bakımı yapan bireyler
  • Isı yalıtımında kullanılan malzemelerin üretildiği yerlerde çalışanlar veya ısı yalıtımı yapan bireyler
  • Tersanede çalışan işçiler
  • Köy gibi yerleşim yerlerinde beyaz toprak ile yapılan evlerin inşa sürecinde çalışan veya evlerde konaklayan bireyler

Mezotelyoma Tanısı Nasıl Konulur?

Akciğer zarı kanserinin belirtilerine sahip bireylerin hekime başvurması sonucu fiziksel olarak muayene gerçekleştirilir. Bu muayenede hasta bireyin ağrısının bulunduğu göğüs bölgesi diğerine göre küçük ise ve aynı bölgedeki omuz daha düşükse mezotelyomadan şüphe duyulabilir. Bununla beraber hasta bireyin solunum sesinin azalması da bu yöndeki düşünceleri güçlendirir.

Fiziki olarak yapılan muayene ile beraber akciğer grafisi ve bilgisayarlı tomografi ile test sonuçları talep edilir. Bunun sonucunda plevra boşluğunda sıvı bulunması ve zarın artması yine mezotelyoma şüphesidir. Fakat bu belirtiler ve işaretler verem gibi farklı hastalıkları da gösterebileceği için kesin olarak tanı koyma süreci göğüsten alınan doku parçasının biyopsiye alınması ile gerçekleşir. Bu noktada kesin tanıya giden üç adet farklı biyopsi çeşidi uygulanabilir.

  • Açık plevra biyopsisi
  • Kapalı plevra biyopsisi
  • Torakoskopik inceleme

Bu metotlar içerisinde en etkili neticeler torakoskopik inceleme ile elde edildiği araştırmalarla desteklenmiştir.

Mezotelyoma Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer zarı kanseri sarkomatöz, epitelyal ve karışık tip olarak 3 farklı alt gruba sahiptir. Mezotelyoma için geliştirilen standart olarak uygulanan bir tedavi metodu bulunmamaktadır. Bu konu üzerine bilimsel çalışmalar uzun yıllardan beri devam etmekte olup kesin bir tedavi şekli ortaya konulamamıştır.

Akciğer zarı kanserinde multidisipliner yöntemler üzerinde durulmaktadır. Bu noktada çoğu kanser hastalığına benzer olarak olarak cerrahi operasyon, kemoterapi ya da ilaç tedavisi ve radyoterapi yani ışın tedavisi kullanılan seçenekler arasında yer alır. Bu yöntemlerin kombine olarak bireye özgü uygulanmasıyla beraber başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Cerrahi operasyon ile beraber kombine olarak ışın ve ilaç tedavisin uygulanması özel olarak eptelyal türde oldukça başarılı neticeler sağlamaktadır. Cerrahi operasyon ile kanserli hücreler vücut dışına alınmaktadır. Eğer hastalık yayılmış ise diyafram kası ve kalp zarı gibi dokular da etkilenmişse bu noktada da cerrahi operasyon ile bu dokular çıkarılabilir.

Cerrahi Prosedür

Epitelyal olan türde cerrahi operasyon uygulanır. Sarkomatoid ve karışık (miks) olan türde ise bireyler kemoterapi ya da radyoterapiye yönlendirilir. Evremeleme konusunda akciğer zarı kanserinde 4 aşama bulunmaktadır. Yalnızca ilk iki evrede olan ve çok erken olarak tespit edilen hastalarda cerrahi operasyonla tedavi imkanı vardır. Genel olarak sinsi ve bulgu vermeden ortaya çıkan bu hastalıkta tanı konulduğu zaman hastalık önemli ölçüde ileri seviyede bulunmaktadır. Ameliyat yöntemleri arasında türlü açık ve kapalı ameliyat metotları bulunmaktadır. Cerrahi operasyonun türüne ise hastanın genel durumu ve kanserin özelliklerine göre hekim karar vermektedir. Yani akciğerin, kalbin, diyaframın tamamen alınmasından, yalnızca akciğer zarının soyulmasına ve belirli bir bölgede ise yalnızca o kısmın alınmasına kadar değişen birçok teknik bulunmaktadır.

Cerrahi yapılabilecek olan bireylerde operasyon sonrasında nüks eden kişilerde ya da başka bir organa yayılım gösteren hastalarda kemoterapi ve radyoterapi kombine bir tedavi olarak sunulur. Bu şekildeki hastalıkta kanlanma zayıf olabileceği için kemoterapi diğer tümörlere yaptığı etki kadar iyi olmayabilir. Fakat sürekli güncellenen metotlar sayesinde başarılı neticelere ulaşılmaktadır. Radyoterapide ise geniş alana etki eden hastalıkta zarar görebilecek kritik organlar bulunmaktadır. Bundan ötürü tedavi çok dikkatli bir şekilde yapılmalı ve gönderilen ışın miktarı sağlıklı dokulara minimal zarar verecek biçimde ayarlanmalıdır.

Hasta bireye nefes darlığını ve ağrısını azaltmak için de tedaviler uygulanabilir. Akciğere toplanan sıvı göğüs tüpü aracılığı ile boşaltılabilir. Tekrar sıvının toplanmasını engellemek için ise plörodez yani yapıştırma işlemi uygulanır. Mezotelyoma yani akciğer zarı kanseri hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için kliniğimizi ziyaret edebilir ya da iletişim sayfamızdan bize yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Size nasıl yardımcı olabilirim ?