Ameliyatsız Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanserinin tedavisinde, sadece cerrahi yöntemlere duyulan yaygın inancın aksine radyoterapi, hastalığın her evresinde güvenle uygulanabilir. Üstelik, her iki tedavi sonrasındaki yaşam kalitesi söz konusu olduğunda radyoterapi, yaşam konforu anlamında çok daha etkilidir. Radyoterapi ile birlikte hormonoterapi kullanılmasına ya da hali hazırda bir fonksiyon kaybı olup olmamasına bağlı olarak, radyoterapi sonrası cinsel fonksiyonların korunması %60-80 oranlarında seyrederken idrar kaçırma oranı ise (%1-3) son derece düşüktür.

Son yıllarda prostat kanseri tedavisinde en dikkat çekici gelişme, stereotaktik vücut radyoterapisinin ve hipofraksiyone tedavilerin daha geniş uygulama alanı bulmasıdır. Geleneksel olarak radyoterapi, seanslara bölünerek verilir. Prostat kanserli hastalarda tedavi, yaklaşık 8 hafta, 35-40 seans boyunca uygulanır. Hipofraksiyone tedaviler veya SBRT de ise daha az seansta ve her seansta daha yüksek doz verilebilmektedir. Burada önemli olan, tümöre daha hassas bir şekilde odaklanmaktır. Bu yöntemle ilgili giderek yayılan bilgi ise geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha az toksik olduğudur.

Hypofraksiyone tedaviler, daha keskin bir hedefleme doğruluğu gerektirse de bu yeni geliştirilen tedavi cihazlarıyla mümkündür. Yeni sistem cihazlar, milimetrik hesaplar yapabilmemize olanak sağlayarak tümöre çok yüksek dozlarda etki edebiliyor.

Bu durum hem kısalan süresiyle hem de tümöre karşı verdiğimiz savaşta yüksek isabet yüzdesiyle fayda sağlıyor. Bu keskin isabet avantajı, ışın demetleri tümöre gönderilmeden önce veya gönderme sırasında, tümörün yerini doğrulamak için geliştirilen yüksek seviye görüntüleme sistemleri sayesinde gerçekleşiyor.

Hayatınızın hangi evresinde olursa olsun, prostat kanseri tanısı aldığınızda yaşam konforunuzu göz ardı edecek kadar paniğe kapılmayın. Hastalığınız için en uygun tedaviyi Üroloji doktorunuza, ardından Radyasyon Onkolojisi doktorunuza danışın.

Yeni teknolojiler ve deneyimli ellerle alacağınız radyoterapiler, hastalığı kontrol altına almada geleneksel yöntemlerle eşit sonuçlar verirken, yaşam kalitenizi de korumanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Size nasıl yardımcı olabilirim ?