Prostat Kanserinde Ameliyat Şart Mı?
Prostat kanserinin tedavisinde, sadece cerrahi yöntemlere duyulan yaygın inancın aksine radyoterapi, hastalığın her evresinde güvenle uygulanabilir. Üstelik, her iki tedavi sonrasındaki yaşam kalitesi söz konusu olduğunda radyoterapi, yaşam konforu anlamında çok daha etkili. Radyoterapi ile birlikte hormonoterapi kullanılmasına ya da hali hazırda bir fonksiyon kaybı olup olmamasına bağlı olarak; radyoterapi sonrası cinsel fonksiyonların korunması %60-80 oranlarında seyrederken idrar kaçırma oranı ise (%1-3) son derece düşüktür.
Son yıllarda prostat kanseri tedavisinde en dikkat çekici gelişme, radyocerrahi de dediğimiz stereotaktik vücut radyoterapisinin (SBRT) ve hipofraksiyone tedavilerin daha geniş uygulama alanı bulmasıdır. Geleneksel olarak radyoterapi, seanslara bölünerek verilir. Prostat kanserli hastalarda tedavi, yaklaşık 8 hafta, 35-40 seans boyunca uygulanır. Hipofraksiyone tedaviler veya SBRT’ de ise daha az seansta ve her seansta daha yüksek dozlar verilmektedir. Böylece hem kısalan tedavi süresiyle hem de daha hassas ışınlama teknikleri ile daha etkin tedaviler yapabiliyoruz. Radyocerrahi denmesinin sebebi, cerrahinin yaptığı etkiye benzer bir etki yaratmasıdır, ancak delici veya kesici bir işlem değildir. Tedavi sırasında hareketsiz yatmanız dışında sizden bir şey beklenmez, herhangi bir şey de hissetmezsiniz; ağrı, acı yoktur. Radyocerrahi ile ilgili ilk çalışmalar daha fazla yan etki gösterdiğine dair olsa da teknolojinin gelişmesiyle birlikte yan etki oranları da fraksiyone radyoterapi ile aynı duruma gelmiştir.
Siz veya bir yakınınız prostat kanseri tanısı alırsa, cerrahisiz çözümler de olabileceğini unutmayın. Her disiplinin Doktoru kendi yaptığı inancından dolayı, kendi tedavi seçeneğine sizi veya yakınlarınızı zorlayabilir. Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey sadece Üroloji Doktorundan değil, Bir Radyasyon Onkoloğu uzmanı ile tedavi seçeneklerini değerlendirmeniz olacaktır…