Radyoterapi, meme kanserinde tedavinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Operasyonun ardından meme ve lokal ileri hastalıkta koltukaltı bölgesine yapılan radyoterapi ile cerrahi sonrası kalma olasılığı olan kanserli hücrelerin öldürülmesi amaçlanır. Meme koruyucu cerrahi uygulanan hemen her hastaya cerrahi sonrası radyoterapi uygularken, tüm memenin çıkarıldığı “mastektomi” ameliyatı sonrasında yüksek risk taşıyan hastalar yine radyoterapi ile tedavi edilir. Radyoterapide…
Genetik Tarama Öncelikle genel sağlık durumunuzu; kilonuzu, detoks kapasitenizi, kalp damar, kemik sağlığınızı, fiziksel ve ruhsal zindeliğinizi analizlerle ayrı ayrı belirliyor, bir sağlık haritası gibi masaya açıyoruz. Ardından yaşam şekliniz ve genetik geçmişiniz ile genel durumunuzun analizini yapıyoruz. Tüm bu bilgiler, hayat tarzınızın ve beslenmenizin ne şekilde devam etmesi gerektiğini gözlerimizin önüne seriyor. Kalıtımsal durumunuzu…
Kanser tarama programları Bulgu ve şikayetler belirmeden, testlerle kanserin tespit edilmesine tarama denir. Ana amacı, hem hastalığa yakalanan hem de kanserden ölen insan sayısını azaltmak. Sağlık Bakanlığı, meme, rahim ağzı ve kolon kanserlerine karşı tarama yapsa da her kanser türünün kendine özgü taraması olduğunu söylemek yanlış olmaz. Meme kanseri: Öncelikle kendi kendine meme muayenesi çok…
Prostat Kanserinde Radyoterapi Prostat Kanserinde Radyoterapi (ışın tedavisi) kanser hastalığının iyonize radyasyon kullanılarak tedavi edilmesidir. Radyoterapinin amacı normal dokuya mümkün olduğunca az zarar vererek kanserli hücreleri öldürmek ve ya bölünüp çoğalmalarını engellemektir. Radyoterapi cerrahi yöntemlere benzer şekilde lokal bir tedavi yöntemidir; etkisini de, yan etkisini de uygulandığı yerde göstermektedir. Tedavi Planlaması Radyasyon Onkoloğu Doktorunuz ile…
RADYOTERAPİ Radyoterapi (ışın tedavisi) kanser hastalığının iyonize radyasyon kullanılarak tedavi edilmesidir. Radyoterapinin amacı normal dokuya mümkün olduğunca az zarar vererek kanserli hücreleri öldürmek ve ya bölünüp çoğalmalarını engellemektir. Radyoterapi cerrahi yöntemlere benzer şekilde local bir tedavi yöntemidir; etkisini de, yan etkisini de uygulandığı yerde gö Tedavi Planlaması Radyasyon Onkoloğu Doktorunuz ile ilk görüşmede size tedaviyi…
Radyasyon Onkolojisi RADYOTERAPİ NEDİR? Radyasyon, dalgalar ya da parçacıklar tarafından taşınan özel bir enerji türüdür. Özel cihazlarca üretilebilir ya da radyoaktif olarak adlandırılan maddeler tarafından salınabilir. Radyasyonu hastalıklı organa yönlendirebilmek için özel cihazlara gereksinim vardır. Bu şekilde, yüksek dozdaki radyasyon enerjisinin tedavi amacı ile kullanılmasına “radyoterapi” ya da “ışın tedavisi” adı verilir. Radyasyon tedavisi uygulaması…
Protonterapi [vc_row][vc_column][vc_column_text]Protonun tedavide kullanımını ilk kez 1946 yılında Robert Wilson önermiş ve 2 yıl sonra 184 inçlik “siklotron” ‘Lawrence Berkeley Laboratory’ de araştırmacıların hizmetine sokulmuştur (1). Modern tıpta ilk kullanımı ise, 1973 yılında halen günümüzde de en önemli protonterapi merkezlerinden biri olan Harvard Siklotron Laboratuvarı’dır. Loma Linda Üniversitesi (USA), Paul Scherrer Enstitüsü (İsviçre), Protontherapie d’Orsay…
Radyoterapi, Keloid Tedavisinde de bir Seçenek Keloid aşırı hücre büyümesi sonucu yaranın anormal iyileşmesi durumudur. Normalde yaralar iyileşirken durması gereken doku onarımı durmayıp bağ dokusunun temel hücresi olan fibroblastlar çoğalmaya devam eder ve nedbe dokusu oluşur. Yapısal yatkınlığı olan insanlarda sıklıkla görülen bu iyi huylu durum, kişileri kozmetik ve fonksiyonel olarak etkileyebilir. Tedavi Enfeksiyon hücrelerinin…
HPV Aşısı Human Papilloma Virus (HPV), daha çok cinsel yolla bulaşan hastalıklara yol açan ve 100’ den fazla alt tipi olan bir virüstür. Ancak kansere yol açan alt tipleri HPV 6 ve 11’dir. Diğer tipleri kanser sebebi değildir ya da olasılık çok düşüktür. Genel algı HPV’ye bağlı daha çok kadınlarda kanser geliştiği, bu sebeple sadece…
Cebimdeki Yabancı’ya Başka Bir Yorum Gündemde “Cebimdeki Yabancı” filmi var. Hepimizin cep telefonlarını bir kez daha sorgulamasına neden olan ilginç bir film. Gelin bu sıcak gündemde, meseleye bu “yabancı”nın başka marifetlerinden bakalım… Dünya nüfusunun %50’den fazlası cep telefonu kullanıyor ve önemli bir kesimde bu durum bağımlılık boyutunda. Cep telefonları baz istasyonlarından gelen radyo dalgaları ile…
Gelecekte kanser hastaları saniyeleriçerisinde radyoterapisini tamamlayabilecek. Radyoterapi günlük seanslar halinde ve haftalara yayılan bir periyod içerisinde verilir. Bu şekilde uygulamanın en önemli sebebi yan etki oluşma ihtimalini azaltmak, radyoterapiyi küçük dozlara bölmek ve normal dokuların kendisini yenilemesi için seanslararası zaman tanımaktır. Bu durum, hastalar, radyoterapi ekibi ve doktor açısından da yorucu bir süreç. Hastanın bir…
Suyun Zamanı Suyun sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yine bizlere sık sık hatırlatılan; sağlıklı bir kadının 2.7 litre, sağlıklı bir erkeğin ise günde 3.7 litre su içmesi gerekliliği. Bu miktar elbette harcanan enerjiye tüketilen yiyeceklere, bireylerin günlük performansına veya hastalıklarına göre değişebilir. Suyun Zamanı
50 Soruda Kanser Radyasyon Onkolojisi uzmanı Prof. Dr. Berrin Pehlivan’dan, kansere dair onlarca soruyu, her kesimden insanın anlayacağı ifadelerle cevaplayan çok çarpıcı ve sıra dışı bir kitap; “50 Soruda Kanser”… Kanser hastalarına, hasta yakınlarına, kanserden korunmak isteyenlere, tıp öğrencilerine ve konuyla ilgili tüm çevrelere, alışılmışın dışında basit ve anlaşılır bir dille seslenen kitap, okuyucuyu sade ve…
Radyocerrahi Giderek Cerrahinin Yerini mi Alacak? Çok yüksek dozda radyasyonun bir defada verilip, tümörün yok edildiği radyoterapi tekniğine radyocerrahi diyoruz. Yöntemin adında“cerrahi” olsa da, kesici-delici bir işlem içermiyor. Geleneksel fraksiyone radyoterapiden farkı, aynı seansta çok yüksek dozların hastaya verilmesi ve cerrahiyle aynı etkiyi yaratıyor olması. Haftalarca süren bir tedavi verip aylarca cevabını beklemektense çok…
Bütünsel Sağlık Yaklaşımı , pirüpak biçimde hiç bir hastalığın olmaması hali değil, kişinin kendisini iyi hissetmesi halidir. Son yıllarda yapılan çalışmalar göstermiştir ki; kişinin bedeni, zihni ve ruhu bir bütündür ve birinde işleyişin bozulması diğerlerini de etkiler. Üçü arasındaki sürekli iletişim, birinin bozulması halinde diğerlerinin de etkilenmesine neden olur. Bu sebeple de vücudu entegre bir…
Radyasyon Onkolojisi: Radyoterapi Nedir ? Radyasyon, dalgalar ya da parçacıklar tarafından taşınan özel bir enerji türüdür. Özel cihazlarca üretilebilir ya da radyoaktif olarak adlandırılan maddeler tarafından salınabilir. Radyasyonu hastalıklı organa yönlendirebilmek için özel cihazlara gereksinim vardır. Bu şekilde, yüksek dozdaki radyasyon enerjisinin tedavi amacı ile kullanılmasına “radyoterapi” ya da “ışın tedavisi” adı verilir. Radyasyon tedavisi…
Tedavi Seansı,Tedavi Nasıl Verilir? Radyoterapi seanslara bölünerek verilir. Toplam seans sayısı her hasta için ayrı belirlenir. Bu belirleme kanserin tipine, evresine, ışınlamanın amacına ve hastanın genel sağlık durumuna göre toplam doz ve bu dozun kaç seansta verileceğine göre yapılır. Özel durumlar dışında tedavi şemalarının çoğu günde bir keredir ve genelde hafta sonları dışında haftada 5…
Radyoterapi Artık Bölgesel Bir Tedavi Olmaktan Çıkıyor mu? Bağışıklık sistemi, vücudun doğal savunma sistemidir; hastalıklara karşı koruma sağlar; istilacı mikroorganizmaları ve dokularda oluşan tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eder. Bağışıklık sistemini inceleyen bilime immünoloji denilmektedir. Kanser immünoterapisinin amacı kişinin tümöre karşı kendi bağışıklık sisitemini uyarmayı sağlamaktır. Kanser hücreleri vücudun normal hücrelerinden farklı oldukları için bağışıklık…
Radyoterapi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Radyoterapi hastalığın son aşamasında yapacak bir şey kalmadığında kullanılan bir tedavi şeklidir. RT kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ana tedavi modalitelerinden biridir. Kanser hastalarının büyük çoğunluğuna hayatlarının bir döneminde RT uygulanmaktadır. Radyoterapi yakar. RT yakmaz, her tedavi şeklinde olduğu gibi RT’nin de bir takım yan etkileri vardır ancak bu…
Pozitron Emisyon Tomografi – Bilgisayarlı Tomografi (PET-BT) PET-BT pozitron emisyon tomografi ve bilgisayarlı tomografinin birleşiminden oluşan bir görüntüleme tekniğidir. PET, vücuttaki fizyolojik ve fonksiyonel süreçlerin üç boyutlu görüntüsünü verir. PET çekilirken az miktarda radyoaktif madde damardan verilir ve kan dolaşımıyla tüm vücuda dağılır. Bu şekilde, insan vücudundaki değişiklikler hücre düzeyinde gözlemlenebilir. Verilen radyoaktif madde…
İmmünoterapi Nedir, Nasıl Etki Eder? Ne Kadar Etkindir? Bağışıklık sistemi, vücudun doğal savunma sistemidir; hastalıklara karşı koruma sağlar, aynı zamanda istilacı mikroorganizmaları ve dokularda oluşan tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eder. Bağışıklık sistemini inceleyen bilime immünoloji denilmektedir. Kanser immünoterapisinin amacı, tümöre karşı kişinin kendi bağışıklık sistemini uyarmayı sağlamaktır. Kanser hücreleri, vücudun normal hücrelerinden farklı oldukları…
Radyoterapi en kaba tabirle, iyonlaşmış radyasyon enerjisi kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesi olayıdır. Zaten bu tedavinin bir diğer ismi de ışın tedavisidir. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle beraber gelişen yeni cihazlardan elde edilen özel, yüksek enerjili radyasyon, kanser hücrelerine verilerek bu hücrelerin büyük hasar almasını sağlayabilir. Hatta pek çok durumda kanser hücrelerini direk öldürebilir. Geçmişte bu uygulama kemoterapidekine…
Son zamanlarda kişiye özgü tedaviler ön plana çıkmıştır. Hassas tıp olarak da isimlendirilen bu kişiye özgü tedaviler bazı durumlarda hastalıkların etkisini azaltmakta ve konforlu bir yaşam sunmaktadır. Akıllı ilaç kavramı da bazı durumlarda çok iyi etkiler ortaya çıkarmaktadır. Bu tedavilerle kanserin direncinin kırılacağına dair inançlar artmakta ve tedavi için umut kaynağı olmaktadır. Bu yazıda kişiselleştirilmiş…
Radyasyon tedavisi yani ışın tedavisi, şua tedavisi olarak da bilinmektedir. Kanseri tedavi etmek amacıyla uzun yıllardır kullanılmaktadır. O süreçten günümüze dek birçok gelişme kaydedilmiş ve etkinlik arttırmak, yan etkileri minimal seviyede tutmak gibi konularda büyük ilerleme kaydedilmiştir. Tedavi sonuçlarının daha iyi olması için multidisipliner anlayışla uzman ekipler tarafından değerlendirmeler yapılır. Işın tedavisinin birçok farklı uygulanma…
Güçlü ve doğal bir antioksidan olarak karşımıza çıkan glutatyon hücresel fonksiyonlar bakımından da önemli görevler üstlenir. Bitkiler, mantarlar, bazı bakteriler ve hayvanlarda ağır metal, peroksit ve lipid peroksit gibi zararlı maddeler bulunur. Serbest oksijen radikalleri olarak gruplanan bu maddelerin olumsuz etkilerini glutatyon azaltarak antioksidan rolünde yer alır. Üç temel aminoasit olan glutamin, glisin ve sisteinden…
Hastalıklardan korunmak ve zinde hissetmenin ilk basamaklarından birisi sağlıklı beslenmektir. Vücudun günlük işler için duyduğu enerjinin karşılanması gerekir. Bunun dışında gerekli olan makro ve mikro besinler de tam olarak alınmalıdır. Sorunsuz bir beden için karbonhidrat, protein ve yağların yeterli miktarda alınması dışında mineral ve vitaminler de yeterli düzeyde vücuda girmelidir. C vitamini eksikliği sık görülen…
İnsan bedeninde bulunan tüm genleri anlamlandırmaya çalışan İnsan Genom Projesi ile hayatımıza girmiş bir kavram olarak nutrigenetik, besinlerin genetik yapılarına göre kişiyle uyumunu tespit ve analiz etme çalışmasıdır. Yani hastalıklarla insanları bir araya getirmeyen bizlerin uzak durmasını sağlayan bir sistemdir. “Besinler kansere sebep olur mu veya kanserden bizi korur mu?” sorusundan çıkarım yapmamızı sağlayan bu…
Selenyum insanlar için çok faydalı bir mineral olup dışarıdan alınması gereken esansiyel bir maddedir. Vücutta birçok enzimin yapısına katılan selenyum tiroid bezinin fonksiyonlarının sağlanmasında da görev almaktadır. Antioksidan mekanizmalarla işbirliği sayesinde bağışıklık sisteminin etkin olarak işlenmesini sağlar. Aynı zamanda arsenik, civa ve kadmiyum gibi ağır metallerle meydana gelen zehirlenmeler sonucu ortaya çıkan toksik etkilerin azalmasına…
Vücudumuz için kritik öneme sahip minerallerden birisi olan magnezyum metabolizmamızda görev yapan birçok enzim için fonksiyonel görevlere sahiptir. Bununla beraber vücudun asit ve baz dengesinde etkin bir rol oynamaktadır. Kas ve sinir sisteminde de görevi bulunan magnezyum kalsiyum minerali ile beraber çalışmaktadır. Magnezyum kasın gevşemesinden sorumlu iken kalsiyum ise kas kasılmalarında rol almaktadır. Kalsiyum ve…
İnsan vücudunun görevlerini yerine getirmesi, yapım ve onarım gibi aksiyonlarının devamının sağlanması ve metabolik reaksiyonların meydana gelmesi gibi birçok fonksiyonun gerçekleşmesi için çinko gibi minerallere ihtiyaç duyulur. Vücut için önemli minerallerden bir tanesi olan çinko genel olarak et ürünleri, deniz mahsülleri ve tahıl gibi besin maddelerinde yer alır. Bireylerin bu minerali ihtiyaç oranının çok yüksek…
Hücre içerisinde enerji metabolizmasında rol oynayan bir yağ asidi olan alfa lipoik asit (ALA), bütün insan hücrelerinde yer alan organik bir maddedir. Enerjinin üretim merkezi olan mitokondri içerisinde sentezlenen alfa lipoik asit, iltihaplanmayı ve yaşlanmayı engelleyen bir antioksidan olarak işlev görür. Birçok cilt malzemesinde bulunan alfa lipoik asit cilt bakımında hücrelerin enerji üretiminin sağlanması gibi…
Bazı cilt yaraları, cerrahi operasyonun prosedür kesileri, sivilceler, yanıklar, kulak deldirme veya piercing, böcek yaraları ya da sokması, derideki iltihaplanmalar ve su çiçeği örneğindeki gibi ciltteki deformasyonların sonrasında yaşanan iyileşme süreciyle beraber aşırı hücre çoğalması oluşması ve kontrol dışı üreyen hücrelerin meydana getirdiği aşırı fibröz doku keloid olarak isimlendirilir. Yani kısa tanımı ile hücre çoğalmasının…
Dünya düzeninin teknoloji ile oldukça hızlı bir şekilde değişmesinin bir sonucu olarak kanser hastaları olan bireylerin tedavisinde kullanılan radyoterapi tedavisi saniyeler içinde uygulanabilir olacak. Radyoterapi tedavisi bireylere günlük ya da haftalara yayılan bir süreç içerisinde uygulanır. Bu biçimde bir uygulama yapılmasının temel nedeni oluşabilecek yan etkileri minimal boyutlarda tutmaktır. Radyoterapi tedavisini seans seans dozlara ayırmak…
Sağlıklı olmanın temelinde kişinin kendisini iyi hissediyor olması yatar. Son zamanlarda ortaya çıkarılan bilimsel çalışmalarla beraber bireyin beden, zihin ve ruh üçgeninde bir bütün olarak işleyişi karşımıza çıkmaktadır. Bu üçlüden herhangi birinin sekteye uğraması gidişatı olumsuz etkileyebilir. Bundan ötürü vücudu entegre bir sistem gibi görüp kısmi olarak düşünmek yerine bütüncül bir yaklaşımla ele almak elzemdir….
İnsan bedeni çalışan ve aksiyon gösteren birçok mekanizmaya benzer olarak ısı üretir. Açık ya da kapalı alanlara göre farklılıklar görülse de bedenimizin iç ısısı normal koşulda 37,6 derecedir. Yetişkin bir bireyin ortalama olarak oral vücut ısısı 37, rektal olarak ısısı 37,5 ve aksiller ısısı ise 36,5 olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortalama değerinden 0,3-0,6 derecelik sapmalar vücut…
Küba aşısı hikayesini öğrenmek aşı ve sağladığı faydalar açısından bütünsel bir yaklaşım olacaktır. Bu noktadan yola çıkarak bu yazıda öncelikle Küba ülkesinin aşıya erişme süreci anlatılacaktır. Küba’da devrim dönemine kadar eğitim, sağlık ve bilim alanlarına gerekli maddi destek sağlanmamaktaydı. Doğal kaynaklar olarak da yetersiz olan ülkenin ekonomik olarak güçlü bir kaynağa ihtiyacının olması ülkeyi farklı…
Kafein, çay ve kakao gibi bitkilerde bulunan kahve etkili bir uyarıcıdır. Beyin ve merkezi sinir sistemini tetikleyerek çalışır. İnsan vücudunun uyanık kalmasına yardım ederken yorgunluk hissiyatının başlamasını da engeller. Şimdilerde Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu her gün kafeinli madde tüketmektedir. Kafeinin vücuda girmesinden sonra bağırsaktan hızlı bir şekilde dolaşım sistemine geçer. İzlenen yolun devamında karaciğere uğrar….
Son Güncelleme: 22.08.2024 Brakiterapi Nedir? Yan Etkileri Nelerdir? Brakiterapi, radyoterapi yönteminin bir türüdür. Brakiterapide radyoaktif kaynak, iyileştirilmesi gerektiren bölgenin içine doğru yerleştirilir. Brakiterapi Nedir? Brakiterapi kanser tedavisinde kullanılan ve ışın tedavisinin yani radyoterapinin uygulama yöntemlerinden biridir. Dokulara veya tümör yataklarına radyoaktif bir kaynak uygulanarak radyoterapi yapılması tedavinin temelini oluşturur. Radyoaktif kaynaklar ise geçici yahut kalıcı…
“Radyocerrahi” kimseyi korkutmasın; kesici veya delici bir işlem değil. Çok yüksek dozlar bir anda verildiği ve tümörü ortadan kaldırdığı için radyo-cerrahi diyoruz. Hasta, herhangi bir ağrı ya da acı duymuyor. Haftalarca süren bir tedavinin ardından aylarca cevabını beklemektense, işlemi kısa sürede tamamlayarak, göreceli olarak belki daha az sürelerde sonuç alabiliyoruz.
Elektronik Sigara için ülkemiz de dahil birçok ülkede yasaklayıcı tedbirler söz konusu. Dünya Sağlık Örgütü de, yakın zamanda bu önlemlerin sıkılaştırılması tavsiyesini duyurdu. 2015 yılında Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği ve Amerikan Klinik Onkoloji Derneği de ortak bir bildiriyle uyarıda bulunmuştu. Bu bildiride, elektronik sigaraların, yanıcı tütün ürünlerinden daha az zararlı olduğuna dair algının yanlış olduğuna…
Akciğer Kanserinde Radyoterapi Radyoterapi (ışın tedavisi) kanser hastalığının iyonize radyasyon kullanılarak tedavi edilmesidir. Radyoterapinin amacı normal dokuya mümkün olduğunca az zarar vererek kanserli hücreleri öldürmek ve ya bölünüp çoğalmalarını engellemektir. Radyoterapi cerrahi yöntemlere benzer şekilde local bir tedavi yöntemidir; etkisini de, yan etkisini de uygulandığı yerde göstermektedir. Tedavi Planlaması Radyasyon Onkoloğu Doktorunuz ile ilk görüşmede…
Beyin tümörü tedavisinde uygulanan yöntemler radyoterapi, kemoterapi, cerrahi, radyocerrahi, hipertermi ve elektrik alan tedavisi ve immünoterapi olarak sıralanabilir. Beyin tümörünün türüne, büyüklüğüne ve bunlara benzer birçok faktöre göre farklı tedaviler uygulanmaktadır. Vücut içerisinde farklı bir alandan gelişen kansere bağlı olarak beyne bir sıçrama var ise buna ikincil beyin tümörü ismi verilmektedir. İkincil beyin tümörü yani…