FLASH RADYOTERAPİ
Gelecekte kanser hastaları saniyeleriçerisinde radyoterapisini tamamlayabilecek.
Radyoterapi günlük seanslar halinde ve haftalara yayılan bir periyod içerisinde verilir. Bu şekilde uygulamanın en önemli sebebi yan etki oluşma ihtimalini azaltmak, radyoterapiyi küçük dozlara bölmek ve normal dokuların kendisini yenilemesi için seanslararası zaman tanımaktır. Bu durum, hastalar, radyoterapi ekibi ve doktor açısından da yorucu bir süreç. Hastanın bir an önce tedavisini sonlandırıp normal yaşama geri dönme tutkusu ve uzayan tedavinin oluşturduğu psikolojik baskı düşünülürse; tüm tedavinin saniyeler içerisinde uygulanabilme düşüncesi tam bir mucize!
Fransa’da,2005’de birlikte çalışmaya başladığım bir kaç bilim insanı, daha o günlerde bu mucizeyi gerçekleştirme hayaliyle çalışıyordu. O günden bu güne, hücre kültürü ve hayvan deneylerinde çalışıldı. Daha az oksijen radikali oluşturabilecek ve normal doku üzerinde daha az yan etki ile geleceğin radyoterapi teknolojisi olabilecek yöntemler detaylarıyla araştırıldı. Özellikle de proton teknolojisinin eklenmesiyle, radyoterapi tedavilerinde çığır açacak ve kanser tedavilerini başka bir boyuta taşıyacak umut veren ipuçlarına ulaşıldı.
Flash Radyoterapi!
Yeterli dozlarda uygulandığında kemoterapi ve özellikle de radyoterapiye cevap vermeyecek bir tümör grubu yok. Ancak normal dokuda oluşabilecek yan etkiler sebebiyle tümörü öldürecek dozlara çıkmak çoğu zaman mümkün olmuyor. Her ne kadar elimizdeki yeni teknoloji ile ışın demetlerini hedefe yönlendirip çevresindeki normal doku ve organları eskiye göre çok daha iyi koruyorsak da bu konuda daha da kat edilmesi gereken yol var.
Flash Radyoterapide doz hızı 30 ila 106 Gy/s arasında yani normal konvansiyonel radyoterapinin birkaç yüz katı daha hızlı. Yapılan çalışmalarda tümör üzerinde öldürücü etkisinin konvansiyonel radyoterapi uygulamaları ile aynı olduğu ama normal dokuda oluşturduğu yan etkinin ise çok daha az olduğu bildiriliyor. Daha az normal doku hasarı ile daha yüksek dozlara çıkıp tümör üzerinde daha etkili olunabilir mi? Ya da immünoterapi gibi tedavi kombinasyonları Flash radyoterapi ile daha rahat uygulanabilecek mi? Bunu devam eden çalışmalarla yakın zamanda göreceğiz. Ama inandığım bir şey var; birlikte emek verirsek daha sağlıklı günler göreceğiz…