İntegratif Onkoloji (Bütünsel Onkolojik Yaklaşım)

Onkolojik hastalarda, cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, akıllı ilaçlar ve immünoterapi, ana tedavi modalitelerini oluşturuyorlar. Ancak tedavi sürecine sadece bu tedavilerden bir veya birkaçı olarak bakmak hayat kalitesini, tedaviye uyum sürecini bozacak, uygulanan tedavi protokollerinin etkisini de azaltacaktır. Kişi, alışkanlıkları, kullandığı ilaçlar, stres durumu, yiyip içtikleri, sporu, günlük aktiviteleri, sosyal yaşantısı ile birlikte bir bütündür ve tedavi planlaması yaparken bu durumları göz önüne alınmalıdır.

İntegratif onkolojiye ‘Bütünsel onkolojik yaklaşım’ da diyoruz. Fonksiyonel tıp, tamamlayıcı tıp gibi çok değişik kavramlarda karşımıza çıkabilmektedir. Kronik, yani tedavi olmayı gerektiren bir durumda fonksiyonel tıp ve bilimsel tıp birlikte çalışmalıdır; bilimsel tıp tedavi eder, fonksiyonel tıp ise hastalığın tekrarlamaması ve kişinin hayat kalitesini artırma adına yapılması gerekenleri ve o zamana kadar yanlış yapılanları telafi etmeye çalışır.

Kanser erken evrede yakalanırsa lokal tedaviler dediğimiz radyoterapi veya cerrahi ile genelde kolayca tedavi edilebiliyor. Ancak lokal ileri veya metastatik evrede karşımıza çıktığında tedavi başarımız düşüyor. Çünkü kanserin gelişmesi çok karmaşık mekanizmalarla oluyor ve elimizdeki kemoterapiler, akıllı ilaçlar ya da immünoterapiler kanser gelişiminden sorumlu onlarca yolaktan sadece bir veya birkaçını durdurabiliyor. Oysa aynı anda çalışan onlarca mekanizma var ve kaybedilen zaman kanserin elini güçlendirdikçe bizim elimizi zayıflatıyor. Elimizdeki tedavilerin etkinliğini artıracak yöntemleri denemek ve yenilerini de araştırmak artık bir zorunluluk. Integratif onkoloji yaklaşımı bu noktada devreye girip, uygulanan tedavilerini artıracak, yan etkilerin daha az hissedilmesini sağlayacaktır.

Tüm kanserlerin sadece %5-15’i kalıtsal. Kanser oluşumunun (%85-90 oranında) sebebi, beslenme ve çevresel faktörlere bağlıdır. Özetle kanser olmak aslında bir kader değil, büyük oranda hayat tarzımızın etkili olduğu bir sonuçtur. Kanser tedavileri sonrası kişilerin aynı hayat tarzını devam ettirmesi, hastalığın nüks etmesini, tekrarlamasını kaçınılmaz kılacaktır. İntegratif yaklaşım kişinin yaşamını en doğru şekilde düzenlenmesine katkıda bulunur.

Multidisipliner, her yönüyle düşünülmüş, belli bir plan program dahilinde uygulanan tedavilerin daima daha güvenli ve verimli olduğunu unutmayalım. Kanser savaşılacak değil; tedavi edilecek bir hastalıktır, yeter ki kişi iyileşeceğine inansın…

Kliniğimizde, Diyetisyen, Psikolog, Fizyoterapist ve Hemşireden oluşan ekibimizle, hastalarımız çok yönlü olarak değerlendirilerek, gerek hastanın hayat kalitesini gerekse uygulanan tedavilerin etkinliğini artırıcı yaklaşımlar kendilerine sunulmaktadır.

Diğer Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir