Radyocerrahi

Radyocerrahi Bugün çok geniş yelpazede (beyindeki arteriovenöz malformasyonlarda veya trigeminal nevralji denilen iyi huylu hastalıklardan beyin metastazlarına veya glial tümörlere kadar birçok hastalıkta) radyo cerrahi uyguluyoruz. Cerrahinin ulaşamadığı derinlikteki vakalarda veya (ek sorunlar sebebiyle) ameliyat edilemeyen hastalarda başlayan radyocerrahi uygulamaları, teknolojik gelişmeler sayesinde birçok alanda uygulanabilir.
Radyocerrahi
Radyocerrahi
Solunum senkronizasyonu yaparak tedaviyi uygulayan cihazların kullanılması ile özellikle akciğer ve karın içindeki küçük tümörlerin tedavisinde, giderek mucizeler yaratmaya ve cerrahiye alternatif bir yöntem olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. “Radyocerrahi” kimseyi korkutmasın; tabii ki de bu, kesici veya delici bir işlem değil. Çok yüksek dozlar bir anda verildiği ve ablasyon (yok etme, ortadan kaldırma) yapıldığı için radyo-cerrahi diyoruz. Klasik radyoterapide olduğu gibi hasta, herhangi bir ağrı ya da acı duymuyor. Hastanın stabil yatması ve biraz daha uzun seanslara sabır göstermesi yeterli. Teknolojideki gelişmelere paralel olarak radyocerrahi, giderek daha fazla uygulanıyor. Gamaknife ve beyin tümörleri hastalıkları ile başlayan radyocerrahi tedavisi, diğer cihazlarla vücudun her yerine uygulanabiliyor. Bu yoğun uygulamaların elbette sebepleri var; kanser tedavilerinin artan başarısı ile hasta yaşamının uzaması ve bu uzun sürecin de daha çok metastaz geliştirmesi sebebiyle daha çok hastaya lokal tedavi uygulama gerekliliğini sayabiliriz. “Radyocerrahi” kimseyi korkutmasın; kesici veya delici bir işlem değil. Çok yüksek dozlar bir anda verildiği ve tümörü ortadan kaldırdığı için radyo-cerrahi diyoruz. Hasta, herhangi bir ağrı ya da acı duymuyor. Haftalarca süren bir tedavinin ardından aylarca cevabını beklemektense, işlemi kısa sürede tamamlayarak, göreceli olarak belki daha az sürelerde sonuç alabiliyoruz. Stereotaksik radyocerrahide, ışın demetleri, çok sayıda farklı açılardan hedef hacme yönlendirilir. Işın demetlerinin çakışma bölgesinde yüksek dozlara çıkılırken, çevresindeki normal dokular en iyi şekilde korunur. Başlangıçta 3 cm.’nin altındaki tümörlere uygulanırken, (normalde yaptığımız 1-3 fraksiyon yerine) daha çok fraksiyona bölerek 3-5 cm. civarındaki tümörlere de uygulanır hale geldi. Kötü huylu tümörler için başlangıçta mümkün olduğunca bir seansta bitirmeye çalışılan işlem; radyoterapinin de immünolojik etkisinin olduğu ve bunun daha çok fraksiyone radyocerrahiyle oluştuğunun anlaşılmasıyla üç seansa yükseldi… Birinci Basamak Stereotaktik Radyocerrahi Küçük Hücreli Akciğer Kanserinde Beyin Metastazı İçin Bir Seçenek Olabilir Mi?” Radyocerrahi, önceleri kritik organların etrafına veya ameliyatla alınması zor bölgelere yerlermiş tümörlerde uygulanıyordu. Zamanla yayınlanan çalışmalar, birçok lokalizasyonda cerrahiyle eşit sonuçlar verdiğini gösterdi ve bu kolay yöntem giderek daha fazla hastaya başarıyla uygulandı. Gelinen süreçte sadece beyin değil; akciğer, prostat, pankreas ve karaciğer başta olmak üzere, vücudun herhangi bir yerindeki hemen her tümöre rahatlıkla uygulanabiliyor.

Radyocerrahinin Sonuçları

Radyocerrahi sonuçları, çoğu zaman cerrahiyle aynı olmakla birlikte hasta için çok basit bir uygulama; ağrı ve acı yok. Süreç, hastanın yarım saat civarında tedavi cihazında hareket etmeden yatmasıyla sonlanıyor. Akciğer gibi göğüs kafesi ya da karın içerisindeki organların tedavisinde hastanın belli aralıklarla nefesini tutması gerekiyor. Bu bir yandan tümöre daha iyi odaklanmamızı sağlarken, diğer yandan soluk alıp verme sırasında yer değiştiren tümörü kaçırmamak için verdiğimiz güvenlik marjlarını azaltıyor. Dolayısıyla yaptığımız işin doğruluğu artarken, normal dokuya verebileceğimiz zarar da minimalize hale geliyor. Radyocerrahi yöntemi, diğer cerrahi veya kemoterapi süreçlerinin tersine bağışıklık sistemini baskılamıyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar bize, radyoterapinin ve özellikle de radyocerrahinin bağışıklık sistemini aktive ettiğini gösteriyor. Salınan sitokinler ve aktive edilen yolaklar bu etkiye aracılık ediyor. Tanı aldığınızda tedaviye başlamadan önce radyasyon onkolojisi, medikal onkoloji ve cerrahi doktorlarının her birinden görüş alarak, uygulanacak tedavilere her üçünü de dinleyerek karar verin. 1960’lı yıllarda gamaknife ile başlayan radyo cerrahi uygulamaları, 80’lerden sonra lineer akseleratörlerde de uygulanmaya başlandı. Gamaknife ile başlaması nedeniyle; radyocerrahi sadece gamaknife ile yapılır algısı oluşsa da, linak bazlı, cyberknife ya da tomoterapi gibi cihazlarda da benzer doz dağılımları verimli uygulanabilmektedir. Detaylı bilgiye ulaşmak için kliniğimizi ziyaret edebilir ya da +90 507 814 5576 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Whatsapp Hattı
Call Now Button