Radyoterapi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Radyoterapi hastalığın son aşamasında yapacak bir şey kalmadığında kullanılan bir tedavi şeklidir. RT kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ana tedavi modalitelerinden biridir. Kanser hastalarının büyük çoğunluğuna hayatlarının bir döneminde RT uygulanmaktadır.
Radyoterapi yakar. RT yakmaz, her tedavi şeklinde olduğu gibi RT’nin de bir takım yan etkileri vardır ancak bu yan etkiler teknolojik gelişmelerle en aza indirilmiştir.
Radyoterapi sırasında hastaların mutlaka hastaneye yatması gerekir. Ayakta uygulanır, hastalarımızın yatmasını gerektirecek bir durum genelde olmaz.
Radyoterapi sonrası işe dönmek zordur. RT sırasında bir çok hastamız çalışmaya devam etmektedir. Uygulandığı yere bağlı olmakla birlikte genel olarak tolere edilebilir bir tedavi şeklidir ve hastalarımızı günlük hayattan çok fazla alıkoymaz.
Radyoterapi sırasında ağrı, acı hissedilir. Ağrısız acısız bir işlemdir
Radyoterapi hastaların radyoaktif olmasına neden olur. Radyoaktif olmazsınız, cihazdan çıktıktan sonar radyasyon yaymazsınız. Başkaları ile temas etmenizde bir sakınca yoktur.
Planlama tomografisi sırasında alınan doz hastaya zarar verebilir. Planlama BT sırasında hastalarımıza verilen doz tedavi sırasında uygulanan doza kıyasla oldukça düşüktür ve hastaya ek bir zararı yoktur.
Odaksal tedavi her hastaya uygundur. Odaksal tedavi her hastaya uygun değildir. Bu konudaki kararı doktorunuza bırakmak daha uygun olacaktır.
Radyoterapi saçların dökülmesine neden olur? Radyoterapinin etkisi uygulandığı bölgeye bağlıdır, baş boyun bölgesine RT almadığınız sürece saçlarınız dökülmez.
Radyoterapi bağışıklığı çökertir. Çok geniş bölgeler ışınlanmadığı sürece bağışıklık sistemine etkisi yoktur.