Günümüzde teknolojik gelişmelerin de artmasıyla beraber hem sağlıklı bireyler hem de kanser hastaları bağışıklık sistemlerini nasıl düzenleyecekleri konusunda oldukça düşünceli durumdalar. Bu hususta dikkat edilmesi gereken ilk nokta sağlıklı bireyler için uygulanan vitamin desteği, antioksidan ya da ozon tedavilerinin kanserli kişiler için de karşılanıyor olması gerektiğidir. Planlamalar yapılırken eğer bir kanser hastası ya da yakını iseniz tabi tutulmanız gereken destekleyici tedavi için fonksiyonel tıp uzmanı ya da en yakın doktorunuzdan değil de destekleyici tedavi protokollerine hakim ve sıcak bakan bir onkologdan yardım almanız daha doğru olacaktır.
Tedavi uygulanırken bağışıklığı güçlendirmek ve sağlıklı hücreleri desteklemek için yapılan bitkisel de olsa bütün işlemlerin kontrolsüz çoğalan kanserli hücreleri de besleyebileceği göz önüne alınmalıdır. Kanser hastaları ile henüz hasta olmamış sağlıklı birey için yapılmak istenen destekleyici tedavinin yaklaşımları farklı olarak uygulanmalıdır. Bu noktada hasta ve hastanın yakınındaki bireyler kadar farklı disiplinlerde çalışan hekimlerin de gerekli tedbirleri alması ve dikkat etmesi gerekmektedir. Bu bireylerin mutlaka bir onkolog gözetimi altında destek almaları sağlanmalıdır.
C vitamini takviyesi
Yüksek doz C vitamini son zamanlarda onkoloji dünyası tarafından hem mutlak kabul hem de reddi ile karşılaşılan bir uygulamadır. Kanserli bireylerde bu uygulamanın fonksiyonel olmadığını söyleyenler bu söylemi birkaç olumsuz veriyle savunuyorlar. Bu noktada yanıldıkları ilk durum bu yöntemin tanımıdır. Yüksek doz C vitamini uygulaması kilogram başına 1 gram olarak yapılıyor. Bu durumda sağlıklı bir yetişkin için en az 50 gram olarak uygulanır. Negatif görüşte olanların bu uygulamayı reddederken kanıt olarak karşımıza çıkardıkları yayınlarda dozlar olması gerekenin epey altında kalmaktadır. Mevcut durumda randomize bir çalışma bulunmasa da tümör biyolojisi ve farmakokinetiğini göz önüne alırsak bu yönteme pozitif yaklaşılması gerekmektedir. Uygulama sürecinde özenli (haftada 2-3 kere, minimum 50 gram, intravenöz yani damardan) olunarak elde edilen analizlerde umut verici sonuçlar bulunmaktadır. Global anlamda halen birçok çalışma devam etmektedir.
Küresel anlamda en büyük kongre olan ve en sonra 3 yıl önce düzenlenen Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (American Society of Clinical Oncology-ASCO) kongresinde C vitamini uygulamasının özellikle immünoterapi uygulanan bireylerde faydalı olduğunu açıkladı. Kuvvetli bir biçimde yapıldığında dahi cidde bir yan etkisi bulunmamakla beraber uzun zamanlı kullanımda böbrek taşı meydana gelmesi ve kanda yer alan birtakım minerallerin değerlerinde azalma olasılığı bulunsa da kan seviyelerinin gözetim altında tutulması ve telafisi için yardımcı tedavilerle bu durumdan kaçış sağlanabilir.
Düşük ve yüksek doz
Uygulamalarımızda ve kemoterapi faaliyetleriyle yapılan çalışmalarda yüksek doz C vitaminin yan etkileri minimize ettiğini saptamaktayız. Bununla beraber ülkemiz dışında neredeyse hiçbir yerde bu yöntem bu kadar keskin bir biçimde reddedilmiyor. Bu konuya kişisellikten uzak, bilimsel veriler ve haberler penceresinden bakmak daha uygun olacaktır.C vitamini uygulamasının düşük olarak verilmesi hem kemoterapide hem de radyoterapide etkinliği azaltmaktadır. Glutatyon benzeri antioksidanların kanser tedavisi neticesinde verilmesi yalnızca sağlıklı hücrelerin değil kanserli hücrelerin de oksidatif stresten sıyrılıp yaşantılarına devam etmelerine yol açmaktadır. Bu noktada tümör metastaz yapıp nüksedebiliyor. Bununla beraber B12 takviyesinin fazla uygulanması ve folik asit verilmesi sağlıklı hücreler kadar kanserli hücrelerin de gelişmesine sebep olmaktadır. Ozon tedavisi bağışıklığı uyarıp metabolizmayı hızlandırıyor ancak ya benzer bir biçimde kanserli hücreleri de agresifleştiriyor ise… Selenyum, alfa lipoik asit, koenzim Q gibi birçok takviye madde bulunmaktadır. Bunların uygulanması ise mutlaka bir onkolog tarafından kontrol edilmelidir.
Kanserli bireyler ile sağlıklı ancak hasta olmak istemeyen bireylere uygulanacak durumların kontrolü yine onkolog tarafından belirlenmelidir. Bu noktada bilgi almak ve kliniğimize danışmak isterseniz iletişim sayfasında bize ulaşabilir ya da telefon numarasından kliniğimizi arayabilirsiniz.