Prag Protonterapi Kongresi
Protonterapi kongresi, ilgili merkezin en son açıldığı kentin evsahipliğinde gerçekleşen, yılda bir düzenlenen bir kongre. İlk kez 1985 yılında sadece 25 kişilik bir uzman ekibin katılımı ile yapılmaya başlanan kongre, bugün dünya çapında binin üzerinde katılımcı sayısı ve onlarca ek organizasyon eşliğinde gerçekleştiriliyor.
2008’den bugüne hemen her yıl bu kongreye katılıyorum. Partikül Terapi ile ilgili gelişmeleri dinliyor ve konuyla ilgili birçoğunu önceden de tanıdığım; uzman, akademik ve meslekdaşımla biraraya gelme fırsatı buluyorum.
Kongre bu yıl, 22-28 Mayıs tarihlerinde masal gibi bir şehirde, Prag’da yapıldı. Birgün önce varıp, sanat ve tarih kokan Prag sokaklarına karışıp, ertesi gün kongreye vardığımda, beni hoş bir sürpriz karşıladı. Daha önce Paul Scherer Institute Protonterapi Merkezi’nde yapılan çalışmamın refere edildiği slaytı ekranda görmek gruru vericiydi…
Partikülterapi camiası giderek artan merkez ve tedavi edilen hasta sayısı ile eskisine oranla çok daha güçlü bir durumda. Deneysel bir tedavi olmaktan çıkıp artan klinik tecrübeler ve farkındalıklar ile tüm radyoterapi camiasının kabul ettiği bir tedavi şekli. Kompleksitesini halen koruduğu düşünülse de, alanında gelişmiş uzman radyasyon onkoloğu ve teknik ekiplerin çalışmasıyla, doğru yönlendirilen bir network ve tutkulu bir inançla sağlayacağı faydalar kaçınılmaz.
2014 yılı sonu itibariyle tedavi edilen hasta sayısı tüm dünyada 140 bin civarında; hastaların %86’sı protonterapi, %14’ü ise karbon iyon veya diğer partiküler uygulamalarla tedavi edilmiş durumda. 2015 başında 30’dan fazla proton merkezi daha kurulum aşamasında, bu merkezlerin yarısı Amerika’da, önemli bir kısmı da Asya’da.
Bir dahaki yıl Chiba/Japonya’da yapılacak kongrenin ardından çok daha iyi gelişmelerle görüşmek üzere…