Keloid Tedavisinde Radyoterapi
Radyoterapi, Keloid Tedavisinde de bir Seçenek
Keloid aşırı hücre büyümesi sonucu yaranın anormal iyileşmesi durumudur. Normalde yaralar iyileşirken durması gereken doku onarımı durmayıp bağ dokusunun temel hücresi olan fibroblastlar çoğalmaya devam eder ve nedbe dokusu oluşur. Yapısal yatkınlığı olan insanlarda sıklıkla görülen bu iyi huylu durum, kişileri kozmetik ve fonksiyonel olarak etkileyebilir.
Tedavi
Enfeksiyon hücrelerinin toplanmasını önleyen bitkisel ürünler, lezyon içine uygulanan kortizon ve kanser tedavisinde de kullanılan 5FU ilacı veya lazer tedavisi en sık uygulanan tedavi yöntemleridir. Keloid’e kesin çözüm için ise cerrahi ve radyoterapinin birlikte uygulanmasını önerebiliriz. Burada önemli nokta; ikincil kanser gelişme riski sebebiyle radyoterapiyi, diğer tedavi yöntemlerine cevap verilmediğinde en son seçenek olarak tercih etmemiz gerektiği. Yapılan çalışmalar keloid sebepli radyoterapi uygulamalarında -ikincil kanser gelişimi- görülen sadece 5 vaka olduğu yönünde. Bu vakalarda uygun doz uygulanması ya da tiroid ve meme dokusu gibi çevredeki normal dokuların yeteri kadar korunup korunmadığına dair yeterli bilgi bulunmamaktadır.
Radyoterapi kollajen sentezleyen hücreleri geçici olarak baskılar, delici, kesici bir işlem değildir. Birkaç seansta biter ve hastanın çok fazla zamanını almaz. Cerrahi sonrasındaki ilk 24 saat içinde uygulandığında %95’e varan oranlarda cevap alındığı bilinmektedir.
Radyoterapinin en sık uygulanma şekli düşük voltajlı foton X-ray veya yüksek voltajlı external electron tedavisidir. Cerrahi ile birlikte günde bir veya birkaç bölünmüş dozla ışınlanır. Keloid Tedavisi–Keloidin cerrahi ile alınmasından sonraki 24 saat içerisinde radyoterapinin uygulanması gerekmektedir.
Yapılan çalışmalarda dozu 12-40 Gy arasında değişmektedir, ancak daha çok 3 seansta ve 15-21 Gy uygulanmaktadır.
Muhtemel yan etkiler
Uygulama yerinde kızarıklık, yanma batma hissi, uyuşukluk veya karıncalanma, bazen hiperpigmentasyon (koyulaşma) yada hipopigmentasyon (soluklaşma) olabilir. Ancak genel olarak tüm bu şikayetler geçicidir.
Çocuk hastalarda gelişimlerini engelleyebileceği için keloid gibi iyi huylu bir sebeple radyoterapinin uygulanması uygun olmayacaktır.