Mide Kanseri nedir?
Mide kanseri, mideyi saran hücrelerin kontrolsüz olarak büyüme ve çoğalma göstermesi neticesinde ortaya çıkan bir kanser türüdür.
Mideyi saran hücrelerin kontrolsüz olarak büyüme ve çoğalma göstermesi neticesinde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Görülme sıklığı diğer kanser türlerine göre bir nebze daha azdır.
Mide kanseri hastalığının görülme sıklığı giderek azalırken, kısmi olarak önlenebilir bir rahatsızlık olmasından ötürü ciddiyetini korumaya devam etmektedir. Mide kanserinde yapılan bilimsel araştırmalarla beraber kanseri henüz başlamadan engellenmesi adına ciddi gelişmeler sağlanmıştır.
Mide kanserinde oluşum sebeplerinden bir tanesi helikobakter pilori ismi verilen bir bakterinin bulunması ve ismi geçen bakterinin antibiyotik ilaçlarla tedavisinin sağlanması mide kanseri mücadelesinde önemli bir yer tutar. Bu noktada helikobakter pilori eradike edilmesi yani antibiyotik ilaçlarla beraber yok olmasının mide kanserini engelleyeceği hususunda şüpheler bulunmaktadır. Bu bakteri lenfoma gibi farklı hastalıklara da öncülük edebilmektedir.
Mide Kanseri Türleri:
Mide kanseri kanserin görüldüğü bölgeye göre bazı alt gruplarda incelenir. Bunlar arasında adenokarsinom en sık görülen mide kanseri türüdür. Bununla beraber skuamöz hücreli karsinom, mide lenfoması, gastrointestinal stromal tümör, karsinoid tümör, küçük hücreli karsinom ve leiomyosarkom mide kanseri türleri içerisinde yer alır.
Mide Kanseri Neden Olur?
Mide kanserinin ortaya çıkışında genetik faktörler dışında çevre kaynaklı sebepler ve kanserin oluşmasına zemin hazırlayan farklı hastalıklar yer almaktadır. Aile geçmişi olan vakalar ise bütün vakalarda çok az bir yer tutmaktadır.
Kanserin gelişiminde helikobakter pilori, kalıtsal sebepler, beslenme gibi etkenlerin dışında farklı birtakım etmenler veya koruyucular da rol oynayabilmektedir. Meslek gruplarının bazılarında ise görülme sıklığı daha fazladır. Örneğin kömür madeni çalışanlarında, asbest ve kauçuk işçilerinde, petrokimya ve lastik üretim sektöründe çalışanlarda mide kanserinin görülme sıklığı topluma göre bir nebze daha fazladır.
Mide Kanseri Risk Faktörleri:
Mide hastalığı bulunanlarda ve bununla alakalı tedavi geçirenlerde mide normal seviyenin üzerinde bir miktar safra ve pankreas salgısına maruz kalır ve bu hastalarda mide kanserinin gelişme riski diğer bireylere göre daha fazla olmaktadır.
Bunun dışında genç yaşlarda sigara tüketimi ve sigara kullanımında aşırıya kaçan bireylerde mide kanseri riski oldukça yükselmektedir. Bütün bunların dışında yoğun tuzlanmış salamuralar, fermente soya, gıda koruyucularından bazıları, yüksek ısı görmüş kırmızı et, küflü gıdalar, yağda kızartılmış besinler ve kırmızı etin aşırı tüketimi gibi etkenler de mide kanserini tetikleyici niteliktedir.
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Birçok kanser türü gibi sinsi bir şekilde büyüyen mide kanseri belirti verdiğinde genelde ileri evrede yer almaktadır. Öbür yandan belirti verse bile bazı belirtiler diğer hastalıklarla da kesiştiğinden bireyler tarafından önemsenmemektedir.
Mide kanserinin belirtileri arasında nedensiz kilo kaybı, karın bölgesinde ağrı, bulantı, kusma, iştahsızlık, sebepsiz kanamalar, yutmada zorlanma, erken tokluk hissi, ülser benzeri bir ağrı duyma gibi faktörler sıralanabilmektedir.
Mide Kanseri Ağrısı Nerede Hissedilir?
Mide kanserinin birçok semptomu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de bulantı ve yutma güçlüğüdür. Abdomende (karın) ağrı meydana gelir. Bu ağrı mide civarı hissedilir ve göğüs kemiği altında da ağrı duyulabilir.