Son Güncelleme: 22.08.2024
Prostat Kanseri nedir?
Prostat Kanseri, erkek üreme sisteminde yer alan bir bez olan prostatta çok yavaş gelişen bir kanser türüdür.
Prostat, günümüzde erkeklerde en sık görülen kanser türü. Genel bir taramada 70 yaş üstü erkeklerin yarısından fazlasında prostat kanserine rastlayabiliriz. Ancak her zaman tedavi edilmeyi gerektirmez; araştırmalara göre çok düşük riskli hastalar düzenli PSA kontrolü ve belli aralıklarla yapılan biyopsilerle tedavisiz izlenebiliyor. Tedavi edilen hastalarda da özellikle erken dönemde yakalandığında kür şansı, geç dönemde yakalandığında ise sağkalım süresi oldukça yüksek. Bazı önlemlerle oluşmasını engellemek de mümkün…
Prostat Nedir?
Prostat erkek bireylerde bulunan ve idrar kesesine yakın olarak lokalize olan bir salgı bezidir. Bu salgı bezi bazik bir yapıda olan beyaz renkli bir sıvı salgılar. Bu sıvı meninin bir kısmını oluşturarak vajinal ortamdaki asidik ortamı nötralize etmeyi sağlar. Bu da spermlerin daha uzun süre yaşamasına sebep olur. Prostat idrar kesesi çıkışında yer alır ve üretrayı yani idrar kanalını çevreler. Bununla beraber mesanenin ağzını daraltarak idrarın kaçırılmasını da önler.
Prostat Bezi İşlevi
Prostat bezinin temel fonksiyonu sıvı salgılaması yaparak meninin cinsel birleşme sırasında dışarı atılmasına destek olmaktır. Aslında boşaltım sisteminin bir parçası olmayan prostat yer aldığı konumdan dolayı bu sistemi etkilemektedir. İdrar kanalının üst kısmını saran prostat ilerleyen süreçlerde büyüyüp şişerek idrar yapmayı güç duruma getirebilir.
Prostat Kanseri Nedir?
Erkek bireylerde en sık rastlanan kanser türlerinden bir tanesi prostat kanseridir. Prostat bezi mesane altına yerleşmiş, yaklaşık bir ceviz boyutunda olan üreme fonksiyonları için salgı yapan erkeklerde yer alan bir organdır. Prostat kanseri ise prostat organını oluşturan bazı hücrelerin anormal durumlarda bulunarak tümör yapılarını üretmesi neticesinde ortaya çıkar. Kanserli hücreler normal hücrelerde oluşan değişimlerden kaynaklanabilir. Kanserli hücreler prostatın yalnızca belirli bir bölümünde oluşabileceği gibi birden fazla yerinde de meydana gelebilmektedir.
Genel olarak 65 yaşın üzerinde görülen bu kanser türünde erken evrede herhangi bir belirtiye rastlanmayabilir. Eğer bu hastalık tedavi edilmez ise ilerleyen aşamalarda büyüme göstererek idrar kanalına baskı oluşturabilmektedir. Bunun gibi ilerlemelerde bireylerde idrar yapma ile alakalı şikayetler oluşabilir.
Tanı koyma ve tedavi sürecinde geç kalınan bazı vakalarda kanser hücreleri prostat içerisinde kalmayıp çevre doku ve organlara sıçrama gösterebilir. Bu nedenle erken tanı tedavi sürecinin efektifliğini doğrudan etkilemektedir.
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Genellikle pek belirti göstermeden gelişen prostat kanserinin belirtileri arasında idrara çıkarken yanma, idrarda kanama ve yaparken zorlanma, semende kanama, ileri evre vakalarda kemik ağrıları yer alabilir. Prostat kanseri tanısı en çok taramalar sırasında konulmaktadır. Prostat kanserine ait spesifik bir bulgu olmadıı için hastalar herhangi bir şikayetle başvursa bile, efeksiyonu yada iyi huylu büyümesi ile karışabilir. Kandaki PSA değeri ve muayene ve görüntüleme sırasında şüpheli nodül varlığında biyopsi dışında kesin tanı konması mümkün değildir.
- İdrar yaparken yanma
- Zorlanma ve idrarda kanama
- Semende kanama
- İleri evrede kemik metasazları, buna bağlı kemik ağrıları ve bazen kırıklar
Prostat Kanseri Risk Faktörleri
Prostat kanserlerinde ailesel ve genetik faktörlerin önemli olduğuna dair de çok sayıda çalışma mevcut. İstatistiklere göre babasında prostat kanseri olan bir bireyin prostat kanserine yakalanma riski normal popülasyona göre 2 kat, kardeşi prostat kanseri ise 3 kat, hem babası hem kardeşi prostat kanseri olanlar da ise neredeyse 5 kat.
Son Güncelleme 22.08.2024