Kanser Engellenebilir mi? 

Kanser Engellenebilir mi?

Kanser oluşumunun (%85-90 oranında) sebebi, beslenme ve çevresel faktörlere

Kanser  Engellenebilir mi_ (1)
Kanser  Engellenebilir mi

bağlıdır.

Özetle kanser olmak aslında bir kader değil, büyük oranda hayat tarzımızın etkili olduğu bir sonuçtur.  Hayat tarzımızda yapacağımız

küçük değişikliklerle; spor yaparak, hareketsiz yaşamdan kurtularak, beslenmemize dikkat ederek yani hayata  özen göstererek kanserden korunabiliriz. Doğru beslenme ve egzersizin yanında, aşağıdaki önerilere dikkat  etmek bizim için yararlı olacaktır.

  • Güneş ışınları: Deri kanseri en sık görülen kanserlerden biridir
  • ve güneşe maruz kalmak ile direkt ilişkilidir.  Alışıla gelmiş inancımız, güneş ışınlarının en güçlü olduğu 10.00‐16.00 saatleri arasında güneşte kalmamak  yönündeydi, ancak son yıllarda, D vitaminin öneminin anlaşılması ile bu yaklaşımımız değişti.

D vitaminini en iyi şekilde güneşten alırız. Güneşten gelen UVB ışınları ile deride doğal sülfatlı D vitamini üretiliyor; ancak bunun  için güneş ışınlarının direkt gelmesi, herhangi fiziksel bir engelle karşılamaması gerekiyor. Yani inanıldığının  aksine aslında saat 10.00 ile 16.00 arasında güneşlenmek gerekir, daha önce veya sonra güneşlenmenin D  vitamini üretimine bir katkısı yok. Erken veya geç saatte güneşlenme ciltteki melanin hücrelerini uyarıp  bronzlaşmayı sağlar, ama D vitamini üretimine bir katkısı bulunmaz, aksine D vitamini üretimini aksatır.  Önerilen, yaz aylarında herhangi bir güneş koruyucu sürmeden öğle saatlerinde kısa süreli güneşlenmeler  yapmak, yıl boyu ise haftada en az 1‐2 kez, 5‐10 dakikalık el‐ayak ve yüz güneşlenmeleri yapmaktır.  Solaryumdan ise kesinlikle uzak durmak gerekmektedir.

  • Aşılanma: Bazı viral enfeksiyonlara karşı aşılanma, o virüsle ilgili kanserlerin riskini azaltacaktır.  

• Hepatit B ve C: Karaciğer kanseri sık rastlanan kanserlerden biridir. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri karaciğer  kanserinin nedenleri arasında ilk başta gelir. Özellikle Hepatit B taşıyıcılarının karaciğer ine yakalanma  riski, taşıyıcı olmayanlara oranla iki yüz kat fazladır ve bu oldukça dramatik bir orandır. Bu nedenle aşı,  karaciğer kanseri için koruyucu olacaktır. Sağlık Bakanlığı, yeni doğanlara aşıyı yapmaktadır; ancak önceden  aşısı yapılmamış sağlık çalışanları, hemodiyaliz hastaları, sık sık kan ve kan ürünleri verilen hastalar,  homoseksüeller ve düzensiz cinsel yaşamı olanlar, hepatit açısından daima risk altındadır ve mutlaka aşı  uygulanmalıdır.

• HPV: Cinsel yolla bulaşır, kadında rahim ağzı ve her iki cinste baş‐boyun bölgesi kanserine yol açar. Doğru  zamanda yapıldığında aşının koruyuculuğu yüksektir.

  • Risksiz cinsel yaşam: Çok sayıda partnerden kaçınmak, kondom kullanmak ilk sayılabilecek tedbirlerdendir.
  • Düzenli sağlık kontrolü: Check‐up olarak bilinen sağlık kontrollerinin düzenli yapılması ile kanserden korunmak,  erken dönemde tanı alıp kolaylıkla tedavi olmak mümkündür. Hiçbir şikâyet olmasa da düzenli olarak yılda bir  kez yaptırılacak kontrollerle, erken dönemde belirti vermeyen bir kanser yakalanabilir. Check‐up’lar kişiye özel
    olmalıdır ve sadece tetkiklerden oluşmaz. İyi bir fiziki muayene, özgeçmiş, soy geçmiş ve alışkanlıkların  sorgulanması iyi bir check‐up’ın olmazsa olmazlarındandır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Size nasıl yardımcı olabilirim ?